Spring til hovedindhold

Når flow bliver til stress - når det som giver mening begynder at slide

29. maj 2025
30. maj 2025

En fortælling om stress, præstation og vejen hjem til sig selv – for dig der mærker, at balancen er væk

Når flow bliver til stress: Det at være i flow kan gå fra at bygge på et afbalanceret talent - til at farve hele billedet - som så pludselig krakelerer.

Han er manden, der altid har styr på det hele. Ja, og det kunne selvfølgelig lige så godt være en kvinde...

Lad os gå med en mand - han kan være i 30’erne, 40’erne, 50’erne – måske endda ældre – have et liv i konstant bevægelse. Med en blomstrende karriere, engageret i sport og sociale aktiviteter. Han kan være vant til at præstere, at være i flow, at have kontrol.

Men en dag ændrede alt sig

Pludselig er der søvnløse nætter, hjertebanken – en følelse af overvældelse. Han kan ikke længere finde ro, og kroppen reagerer med symptomer, han ikke kan ignorere.

Det går op for ham, at han mærker en tilstand af stress, som egentlig ikke er ny. Den havde været der længe, skjult bag præstationer og succes. Han indser, at mønstret med at præstere og være i flow går langt tilbage – måske helt til barndommen.

Han har altid klaret tingene selv, ofte uden at sige det højt. Han havde måske endda – stiltiende – følt sig lidt bedre end andre. Ikke af ond vilje, men som en måde at undgå kontakten til sin egen iboende følelse af utilstrækkelighed.

Nu står han over for en ny udfordring: at genskabe balancen og tage både stress – og sig selv – alvorligt.

Fra overlevelse til forbindelse

Stress sætter sig ofte først i kroppen. Først på det autonome niveau – her skal vi lære at lytte til kroppens signaler og finde ro i det sanselige. Dernæst på det limbiske niveau – hvor vi skal turde mærke følelserne, og åbne for forbindelsen til andre. At bevæge sig væk fra det egocentriske og hen imod det altercentriske – hvor kontakten til andre og evnen til at være i relation bliver vigtigere end at præstere alene.

Han opdager nu, at det ikke længere handler om at jagte dopaminkick og adrenalinsus. Tværtimod. Nu handler det om at finde en bevægelse mellem forskellige tilstande – mellem aktivitet og ro, præstation og pause, alene og sammen. Stress bliver ikke længere noget, han skal ignorere, men noget han må forstå og arbejde med.

Det præfrontale kompas: Regulering og nye valg

For alvor at hele sin stressramte tilstand, må han også engagere det præfrontale område i hjernen på nye måder – arbejde på at regulere impulser og tage mere balancerede valg.

Han begynder at lægge mærke til sine reaktioner: Impulsen var at handle hurtigt, præstere, skjule sårbarhed – hvor han i stedet kan vælge at stoppe op, trække vejret, fastholde en bredere flekisibel opmærksomhed, gøre noget andet. Nogle gange handler det om at aktivere, andre gange om at hæmme – og dermed skabe en mere fleksibel og balanceret måde at være i verden – og i sit liv.

En vej hjem: Konkrete skridt ud af stress - og mod genskabelse af balance

  • Fokusering: Giv plads til sansning. Hvad mærker du lige nu? Måske opdager du, at skuldrene er spændte eller at kæben er låst – læg en hånd på stedet og træk vejret roligt.
  • Skab pauser: Planlæg pauser i din dag. Det kan være fem minutter uden skærm, bare med vejrtrækning og stilhed. Det forebygger og lindrer stress.
  • Træn venlighed overfor dig selv: Når du falder i gamle mønstre – øv dig i at møde dig selv med forståelse og medfølelse, ikke kritik.
  • Brug relationer bevidst: Tal med nogen, du stoler på. Øv dig i at være ærlig og lade dig støtte. Stress mindskes, når vi ikke er alene.
  • Træn det bredde fokus: Når vi mærker stress snævres fokus ind. Læg derfor mærke til alt det du ikke umiddelbart observerer - brug alle sanserne. 
  • Sæt ord på din fortælling: Skriv eller tal om, hvordan du er blevet den, du er – og hvordan du ønsker at leve nu.
  • Og ikke mindst - forstå stressens dynamikker.

Måske står du selv et sted som ham?

Måske står du selv et sted som ham? Et sted hvor det gamle ikke virker længere. Hvor du mærker, at noget skal ændres – men ikke helt ved hvordan.

Hos Terapi- og Udviklingshuset KBH møder vi dig med respekt, ærlighed og nærvær. Vi arbejder hver dag med at støtte mennesker som dig – gennem individuelle forløb, både fysisk og online, og i samarbejde med jobcentre, forsikringsselskaber og virksomheder. Erfaringen viser os, at når vi tør standse op og arbejde med det, der rører sig, kan der åbne sig nye veje. Måske begynder noget nyt og livgivende netop her.

Jonas Borup
Terapi- og Udviklingshuset KBH ApS

 

#stress#flow#præstation#stresshåndtering#arbejdsliv#livskrise