Spring til hovedindhold

Tilknytningsmønstre og relationer – forstå dig selv og skab tryghed

17. maj 2025
17. maj 2025

En rejse ind i vores tilknytningsmønstre – og vejen mod tryghed

Har du nogensinde oplevet at blive overvældet af frygt for at blive forladt – eller omvendt, have svært ved at komme tæt på andre, selv når du længes efter nærhed? I mange af vores relationer gentager vi ubevidste mønstre, som kan være svære at forstå og endnu sværere at ændre.

Disse mønstre har ofte rødder i vores tidlige relationelle erfaringer – det, vi i neuroaffektiv udviklingspsykologi kalder tilknytningsmønstre.

Når nervesystemet husker før vi selv gør

Tilknytning handler om, hvordan vi lærte at søge trøst, tryghed og kontakt som børn. Hvis vi oplevede, at vores behov blev mødt med varme og stabilitet, udviklede vi en tryg tilknytning. Men hvis vi ofte blev mødt med afstand, uforudsigelighed eller overinvolvering, kunne vi udvikle et undgående eller ængsteligt mønster.

Disse mønstre bor ikke kun i vores tanker – de sidder i kroppen, i nervesystemet, i det blik vi sender og modtager, i vores måde at trække os tilbage eller strække os ud efter den anden. De aktiveres især i de relationer, der betyder mest for os – som voksne, ofte i parforhold eller tætte venskaber.

Den eksistentielle længsel efter nærhed – og frygten for den

Eksistentiel psykologi minder os om, at vi som mennesker er grundlæggende forbundet med hinanden – og samtidig står med et ansvar for vores egen frihed og valg. Vi længes efter samhørighed og kontakt, men vi kan også frygte at miste os selv i relationen. Det skaber spændinger – og netop her bliver tilknytningsmønstrene tydelige.

Vi kan komme til at stille os selv spørgsmål som:

  • Er jeg for meget? Eller for lidt?
  • Er det trygt at stole på nogen?
  • Kan jeg sige, hvad jeg føler, uden at blive utryg?

Et skridt mod større tryghed - Det første skridt er at blive nysgerrig. Hvordan genkender du mønstrene i dig selv?

  • Ængstelig tilknytning: Du føler dig ofte usikker i relationer, frygter at blive forladt og søger bekræftelse.
  • Undgående tilknytning: Du trækker dig, når nogen kommer for tæt på, og foretrækker at klare ting selv.
  • Tryg tilknytning: Du føler dig generelt godt tilpas med både nærhed og selvstændighed.
  • Ingen af os er 100% det ene eller det andet – men det kan være hjælpsomt at forstå dine egne mønstre og mærke, hvordan de påvirker dine relationer i dag.

Et konkret skridt du kan tage i dag:

Tilknytningens refleksionscirkel:
Tegn en cirkel på et stykke papir. I midten skriver du "Mig i relation". Rundt om cirklen skriver du navnene på de vigtigste personer i dit liv. Ved hver person skriver du ét ord eller en sætning, der beskriver, hvordan du føler dig i relationen – fx "tryg", "usikker", "usynlig", "fri".
Kig på helheden: Er der et mønster? Hvad længes du efter i de relationer, hvor du ikke føler dig tryg?
Denne øvelse hjælper dig med at få overblik og skabe bevidsthed om dine relationelle dynamikker – et første skridt mod forandring.

Relationel heling er mulig

I terapi – og i nærværende relationer – kan vi langsomt omskrive vores mønstre. Vi kan erfare, at det er muligt at være i kontakt og samtidig bevare os selv. Det kræver mod, tålmodighed og ofte hjælp fra en anden, der kan holde et trygt rum.

Vi tror på, at forandring sker i relation. Og at det aldrig er for sent at begynde.

 Vil du have hjælp til at udforske dine tilknytningsmønstre? Kontakt os og hør mere

Kærligst,

Jonas Borup
Terapi- og Udviklingshuset KBH

#tilknytning#tilknytningsstile#neuroaffektivudviklingspsykologi#eksistentielterapi#tryghed