Fokusering - Dybe spor og følte fornemmelser

16. okt. 2024
20. okt. 2024

Jeg vil her i kort form præsentere en såkaldt fokuseringsteknik, inddelt i 6 trin. Fokuseringsteknikken bruger vi til at skabe forandring i de dybere kropslige og følelsesmæssige lag og tilstande. Du skal betragte det som en vejledning i kortfattet form, og noget som der skal arbejdes med over tid, vil du have den uddybet er du altid hjertelig velkommen til at kontakte mig, her kommer modellens 6 trin:

  1. At skabe en afstand
    Ofte bliver vi overvældet af de svære følelsesmæssige tilstande, og første skridt er at arbejde på skabelse af en tilpas afstand. Det kan være hjælp at fokusere på faste holdepunkter som kontakten mellem fødder og gulv, sædets berøring med stolen osv. Samtidigt kan det måske være en hjælp af forestille at rykke den svære tilstand væk fra sig selv, sådan at den observeres udefra, og sådan at der forestilles at skabe afstand. Indimellem supplerer jeg dette med forestillingen om at gøre tilstanden visuelt mindre, og derved styrke oplevelsen af afstand. Ideen er at tage kontakt til en mere observerende del af sig selv, en del som er i stand til at observere det svære lidt mere udefra og ind. I denne fase fokuseres også på at bruge åndedrættet til at regulere, og der fokuseres på at slappe af i skuldre, kæber, øjne - og i hele kroppen. 

  2. Følt fornemmelse - Prøv så at åbne lidt op for den følte fornemmelse af den svære tilstand. Ikke med ord, men direkte med fokus på måden tilstanden opleves kropsligt. Skift løbende fokus mellem oplevelsen af de den svære følelsesmæssige tilstand og afstandsstedet og det mere observerende sted som beskrevet under nr 1. Giv dig god tid, og vær åben og nysgerrig på de kropslige fornemmelser som dukker op. Prøv virkelig at træde tilbage til afstandsstedet når analyse og fortolkninger begynder at træde frem. Fokus her er fuldt ud at give plads til undersøgelse af den følte kropslige fornemmelse.

  3. Et eller få ord som dækker tilstandens egenskaber - Lad et eller få ord, et udtryk eller et billede som beskriver tilstandens egenskaber komme frem. Det kan f.eks. være et tillægsord som stram, selvudslettende, pinlig, skræmmende, fastlåst, tung, urolig, lukket eller en sætning eller et billede. Hold fast i den følte fornemmelse indtil du finder et ord som, dækker tilstandens egenskaber.

  4. Afstemning - Skift frem og tilbage mellem den følte fornemmelse og ordet. Læg mærke til om der er et lille kropsligt signal som fortæller at de passer sammen. Hvis den følte fornemmelse og/eller ordet forandrer sig, og passer bedre sammen i en anden form, så lad forandringen ske, sådan at du på den måde arbejder på at afstemme den følte fornemmelse og ord. 

  5. At spørge - Nu spørger du "hvad er det ved hele dette problem som skaber den egenskab som du lige har sat ord på?" Forvis dig om, at du mærker den følte fornemmelse igen. Når du er sikker på at du mærker den "her og nu", så spørger du igen "hvad er det der gør hele problemet så.......(dit ord fra før)? Se om der dukker en lille ændring eller en nuancering op, og hvis der ikke gør, så prøv at fastholde opmærksomheden på tilstanden og spørg igen. 

  6. At tage imod - Tag imod det der dukker på, fasthold det et stykke tid, også selv om det kun er en lille ændring. 

Igennem hele processen, giv dig god tid, for på den måde at give plads til at åbne for den følte fornemmelse. Prøv gerne at arbejde med modellen gennem en periode, integrer den og gør det til en daglig praksis. For der igennem at se om det at tage kontakt og regulere dig selv på den måde modellen lægger op til, over tid skaber en lille grad af bevægelse og udvikling i dig. Vær her også åben og imødekommende ift. at den forandring og bevægelse du oplever måske går i en lidt anden retning end du oprindeligt havde forestillet dig.

Hvis modellen danner grundlag for spørgsmål og/eller refleksion som du gerne vil dele, så kontakt mig endelig! Og afslutningsvis vil jeg lige nævne at denne model teoretisk set har rødder i humanistisk psykolologi, gestaltterapi og Carl Rogers. Jeg har taget den med her, da jeg selv har stor glæde af modellen - og også har brugt den ifm. undervisning af psykoterapeutstuderende på det psykoterapeutiske uddannelsessted SEOP. 

God arbejdslyst - og du er som sagt hjertelig velkommen til at række ud!

(Kilde: Fokuseringsteknikken er sakset fra bogen: Fokusering - Hør hvad din krop fortæller dig)

 

Af hjertet tak!

Jonas Borup
Terapi- og Udviklingshuset KBH 

#fokusering#Carl_Rogers#følelser#kropsarbejde#gestaltterapi