Vil du arbejde med selvbeskyttelsesstrategier
Selvbeskyttelsesstrategier er måder du forsvarer dig mod fortidens erfaring. Selvbeskyttelsesstrategier fordrejer virkeligheden om gør livet unødvendigt svært. Selvbeskyttelsesstrategier kan f.eks. være:
-
Selvkritik
-
Undgåelse
-
Raseri
-
Afhængigheder
-
Overpræstation
-
Overtænkning
-
Seksuel fastlåsthed
-
Overdrevet ydrefokus
-
Og meget mere….
I denne blog vil jeg præsentere en måde du kan arbejde med selvbeskyttelsesstrategier. Jeg vil præsentere en øvelse med 3 faser, som du kan vælge at arbejde med på egen hånd, og som du med fordel kan lade blive starten på et forløb hos en psykoterapeut.
Den første fase: Undersøgelse
Den første fase handler om at blive mere bevidst og acceptere egne selvbeskyttelsesstrategier. Selvbeskyttelsesstrategier er der altid af en god grund, der har været brug for dem, der er noget de efter bedste evne har taget sig af og passet på. og i dette arbejde kan det være en god ide anerkendende og kærligt at stille spørgsmål som:
- Hvordan viser mine selvbeskyttelsesstrategi sig?
- Hvor gammel er den? / Hvor længe har jeg haft den?
- Hvad er det den gerne vil hjælpe med?
- Hvad vil den undgå?
- Hvad er dens positive intention?
- Hvis jeg ikke havde denne selvbeskyttelsesstrategi, så ville der ske det at…….
- Hvad ligger der bag denne selvbeskyttelsesstrategi?
I øvelsen her lægges op til at skrive det ned hvad du finder ud af. Tag et stykke papir, del det op i 3 dele, sådan at du har et felt til at beskrive selvbeskyttelsesstrategien som den viser sig i hverdagen, et felt til at beskrive det som strategien gerne vil beskytte, opnå eller undgå og et felt til at beskrive selvbeskyttelsens alder og oprindelse.
Den andet fase: Fokus på hverdagen og på dine relationer
Næste fase går ud på at se hvordan selvbeskyttelsesstrategier viser sig i hverdagen. En nøgleintervention i denne øvelse er at tage det nedskrevet fra første trin, og flere gange dagligt læse dette, og samtidigt reflektere over hvor og hvordan det viser sig i hverdagen, og adfærdsmæssigt også begynde at handle anderledes end hvad selvbeskyttelsen vil. Ofte lykkes det måske ikke i situationen, og her kan det være en god øvelse efterfølgende at visualisere hvordan du gerne ville have handlet, eller genopsøge situationen og så gentage, og være forberedt på at gøre det som du gerne vil. Opstår der i dette arbejde yderligere indsigter, så skriv det endelig på papiret. Giv der god tid til denne proces, som jo handler om at gå på opdagelse og blive klogere på dig selv. Har du brug for det, så kontakt en psykoterapeut som kan arbejde sammen med dig gennem processen.
Den tredje fase: Den dybe kontakt og forandring
Den dybe forandring handler om at tage sig af det som ligger bagved den selvbeskyttende strategi, altså begynde at tage sig af det bagvedliggende som selvbeskyttelsen efter bedste evne beskytter. En øvelse kan være at begynde at åbne for at mærke den del af dig selv. Og måske forestille dig at du ser den del, enten uden for dig selv, eller inde i dig selv. Måske kan det at have papiret fra fase 1 liggende foran dig hjælpe til dig skabe forbindelse og sammenhæng. For så at trække vejret dybt nogle gange – og sige sætninger som:
- Jeg ser dig jeg, hører dig og jeg passer på dig. Jeg er her for dig.
- Jeg tilbyder dig den kærlighed og medfølelse, du fortjener
- Er du klar over.... (efterfuldt af det som slet ikke ses af den bagvedliggende del slet ikke ser)
Kan du nå dertil at du både har kontakt til den bagvedliggende ramte del, og samtidigt har kontakt til nogle andre modstridende oplevelser "her og nu, så er det fantastisk. Et eksempel kan være at du både rummer og mærker en indre forladthed, samtidigt med at du mærker og rummer de mennesker som du her og nu ser dig og står dig helt nært. Dette arbejde er meget virkningsfuldt ift. at skabe forbindelse mellem noget som hidtil har været adskilt og isoleret.
Tredje fase er det dybe forandringsarbejde, giv dig god tid, og besøg det igen og igen. Noget kan gøres på egen hånd, anden kan med fordel gøres sammen med en psykoterapeut.
Afsluttende tanker omkring selvbeskyttelse
Jeg håber at du vil se om øvelsen passer til dig, og se på alle sider af dig selv med kærlighed og nænsomhed. Alt hvad vi gør, det gør vi af en grund. Og det helt unikke ved os mennesker er at vi samtidigt er i stand til at reflektere over eget liv, hvilket igen altid gør os i stand til at arbejde på nye valg og nye handlemuligheder. Er du et sted hvor du gerne vil arbejde videre sammen med en anden, så kan en god ide være at kontakte en psykoterapeut.
Af hjertet tak
Jonas Borup
Psykoterapeut MPF