Lær at navigere i dine følelser og relationer

7. aug. 2024
5. sep. 2024

Hos Terapi- og Udviklingshuset KBH tror vi på vigtigheden af at forstå og arbejde med vores følelser for at opnå bedre relationer og en større indre balance. Her er nogle trin, du med fordel kan følge:


Tag kontakt til dine følelser

Først og fremmest er det vigtigt at identificere de følelser, du oplever. Stil dig selv spørgsmål som:

Hvilken følelse er jeg i kontakt med lige nu?
Er der en bagvedliggende følelse eller tilstande, som aktiverer denne følelse?
Kan jeg rumme denne følelse eller tilstand?
Er der noget i det jeg mærker som slet ikke handler om relationen jeg er i nu?

At kunne rumme, forstå og acceptere dine følelser er et vigtigt skridt, og det er en proces. Overvej også, om der er andre dele, som du kan søge kontakt til for at bære det, der er i spil. Dette kan hjælpe dig til at stå stærkere og bedre bære de svære følelser, samt give dig en dybere forståelse for dine følelser og deres oprindelse.

Udtryk dine følelser og vis dig i relationen

Når du har prøve at identificere og forstå dine følelser, så prøv at udtrykke dem. Det handler om at finde en balance:

Del, hvad du kommer i kontakt med, og hvad det handler om hos dig. Brug din vejrtrækning til at regulere dig selv, og har du kontakt til noget ressourcefuldt i dig selv samtidigt, så husk at mærk den del. Eksperimenter med at finde din egen balance i dette. Hvis du normalt holder dig selv for meget tilbage, kan du øve dig i at udtrykke lidt ekstra og ikke tage så meget ansvar for den andens følelser. Omvendt, hvis du plejer at buldre løs, kan du øve dig i at rumme tilstanden mere selv og have opmærksomhed på, hvad den anden kan håndtere og rumme. Det er også en god ide at åbne op ved at spørge "hvad er det som sker i relationen mellem os lige nu?, at spørge på den måde kan hjælpe til at se det hele lidt udefra. 

Udtryk dine ønsker for relationen

Når det kommer til dine ønsker for relationen, er det en god idé at udtrykke dem som længsler og ønsker. Brug formuleringer som:

"Jeg kunne godt tænke mig..."
"For mig er det vigtigt at..."

Undgå for meget "du-gør" sprog, da vi aldrig fuldt ud ved, hvad der ligger bag den andens handlinger. Ved at udtrykke dine egne behov og ønsker på en klar og respektfuld måde, skaber du en åbning for ærlig kommunikation og gensidig forståelse.

Afsluttende refleksioner

At arbejde med vores følelser og lære at udtrykke dem på en sund måde kan være en udfordrende, da det meget ofte handler om noget vi tidligere ikke er blevet spejlet i, og derfor kan have svært ved ikke at regulere og bringe balanceret i spil. Se det udviklingsproces henimod at bringe mere af dig i spil, og stå mere ved dig selv med nærvær, kærlighed og dybde.

Læs mere på www.terapihusetkbh.dk

 

Jonas Borup
Psykoterapeut MPF

#mentalsundhed#selvudvikling#Psykoterapeut#SundeRelationer#Autenticitet